Daling in hoeveelheid zout in voeding
Geplaatst op: 10 april 2017
Het zoutgehalte in brood was in 2016 gemiddeld 19 procent lager dan in 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte, tussen de 12 en 26 procent lager dan in 2011. Enkele productgroepen hebben tevens een lager verzadigd vetgehalte gekregen. Het suikergehalte is in alle onderzochte productgroepen gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet, meldt RIVM.
De afgelopen jaren zijn afspraken gemaakt over het maximumgehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) in voedingsmiddelen. De lagere gehalten zijn vooral te zien bij productgroepen waarvoor deze afspraken zijn gemaakt. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft dit akkoord begin 2014 afgesloten met brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering. Het doel is om het voor de consument gemakkelijker te maken voor gezonde producten te kiezen.
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De Tweede Kamer is in december 2016 geïnformeerd over de voorlopige resultaten. Dergelijke onderzoeken zijn ook in 2012 en 2014 uitgevoerd, zodat kan worden gevolgd hoe deze gehalten zich ontwikkelen. Hiervoor zijn gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen gebruikt die afkomstig zijn van analyses door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Levensmiddelendatabank en monitoring door brancheorganisaties.
Bron: Nationale Zorggids
Actueel nieuws
Hoe kies je de juiste zorginstelling?
Het kiezen van de juiste zorginstelling voor jezelf of een geliefde is een belangrijke beslissing die behoorlijk wat overwegingen ...
LEES VERDER23 april 2024
Hoe krijg je meer energie?
Heb je vaak het gevoel gehad dat je constant moe bent en geen energie hebt? Je bent niet de ...
LEES VERDER11 april 2024
Ons immuunsysteem moet weer kennis maken met virussen
We zien een toename van verkoudheden, hoestbuien en in sommige gevallen longontstekingen of buikgriep. Is dit te wijten aan ...
LEES VERDER28 maart 2024
Nieuwsarchief
Waarom we zo vaak praten over het weer12 maart 2024 - Het weer in ons land is vaak behoorlijk wisselvallig: regen, zon, wind, warm, koud – soms van alles in één dag. En juist omdat het zo onvoorspelbaar is, blijft het een gespreksonderwerp dat ...
Klarna Betaalmethode: Revolutionaire Flexibiliteit voor Online Casino’s en Vloerenwinkels29 februari 2024 - In de hedendaagse wereld, waar de grenzen tussen persoonlijke en online ruimtes vervagen, is de bescherming van onze persoonlijke gegevens belangrijker dan ooit. De opkomst van digitale platforms en de expansie van het ...
Tocht in huis? Versla het met deze tips27 februari 2024 - Het binnen in huis ook in de winter even laten doorluchten is niet verkeerd. Maar een continue tocht of koude lucht in huis kan best vervelend zijn. Wij duiken in dit artikel in ...
Tips voor vitamine D in de winter8 februari 2024 - Terwijl de zomermaanden makkelijk 17 uur zonlicht per dag bieden, is dit in de winter een stuk minder. Op de kortste dag is het buiten ongeveer 7 uur en 40 minuten licht. Maar ...
Zorgontwikkelingen in 202416 januari 2024 - De zorg staat nooit stil. Elk jaar brengt nieuwe ontwikkelingen, gedreven door technologie, patiëntbehoeften en verbeterde benaderingen van gezondheidszorg. In 2023 zagen we dat innovatie en technologische vooruitgang centraal stonden. Nu dit jaar ...