Daling in hoeveelheid zout in voeding

Geplaatst op: 10 april 2017

Het zoutgehalte in brood was in 2016 gemiddeld 19 procent lager dan in 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte, tussen de 12 en 26 procent lager dan in 2011. Enkele productgroepen hebben tevens een lager verzadigd vetgehalte gekregen. Het suikergehalte is in alle onderzochte productgroepen gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet, meldt RIVM.

De afgelopen jaren zijn afspraken gemaakt over het maximumgehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) in voedingsmiddelen. De lagere gehalten zijn vooral te zien bij productgroepen waarvoor deze afspraken zijn gemaakt. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft dit akkoord begin 2014 afgesloten met brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering. Het doel is om het voor de consument gemakkelijker te maken voor gezonde producten te kiezen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De Tweede Kamer is in december 2016 geïnformeerd over de voorlopige resultaten. Dergelijke onderzoeken zijn ook in 2012 en 2014 uitgevoerd, zodat kan worden gevolgd hoe deze gehalten zich ontwikkelen. Hiervoor zijn gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen gebruikt die afkomstig zijn van analyses door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Levensmiddelendatabank en monitoring door brancheorganisaties.

Bron: Nationale Zorggids

Actueel nieuws

Voedingstips voor je onregelmatige diensten 

Als zorgmedewerker heb je vaak onregelmatige diensten. Dit maakt het vaak lastig om regelmaat te houden in je eetpatroon. ...

LEES VERDER

21 maart 2023

Breintraining heeft positief effect op hersenen van ouderen 

Uit een onderzoek van het King’s College London blijkt dat het spelen van breintraining spellen de hersenen van ouderen ...

LEES VERDER

14 maart 2023

Hoe vraag ik wijkverpleging aan?

Verpleging en verzorging thuis zit in het basispakket van jouw zorgverzekering, hier is geen eigen risico voor. Maar hoe ...

LEES VERDER

7 maart 2023

Nieuwsarchief
Omgaan met dementie

21 februari 2023 - Wat kun je als zorgverlener doen om de omgang met mensen met dementie te versoepelen? Jos Cuijten, trainer en oud-verpleegkundige, is gespecialiseerd in ouderen met dementie.   Te veel prikkels  Maak het ouderen met dementie zo ...

Voordelen van werken in de zorg

16 februari 2023 - Er zijn factoren aan werken in de zorg die je soms misschien aan het twijfelen maken. Zoals die vroege wekker bij een ochtenddienst of niet bij dat ene feestje kunnen zijn, omdat je ...

Meest effectieve vorm van valpreventie  

7 februari 2023 - Wist je dat in Nederland elke vijf minuten een 65-plusser ernstig ten val komt? In veel gevallen zelfs tot aan behandeling op de spoedeisende hulp toe. Dit kan veel impact hebben op de ...

Plannen voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)

26 januari 2023 - Minister Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, heeft haar plannen voor het WOZO-programma bekend gemaakt aan de Tweede Kamer. In dit plan staan de volgende doelen centraal:   Zelf als het kan  Thuis als het ...

Herken het verschil tussen griep en een stevige verkoudheid   

17 januari 2023 - De griepaantallen zijn de afgelopen weken weer in groten getale aan het stijgen. Maar hoe weet je nou zeker dat je verkoudheid niet een griep is, of misschien zelfs corona?     Vaak is het lastig ...

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.