Daling in hoeveelheid zout in voeding

Geplaatst op: 10 april 2017

Het zoutgehalte in brood was in 2016 gemiddeld 19 procent lager dan in 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte, tussen de 12 en 26 procent lager dan in 2011. Enkele productgroepen hebben tevens een lager verzadigd vetgehalte gekregen. Het suikergehalte is in alle onderzochte productgroepen gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet, meldt RIVM.

De afgelopen jaren zijn afspraken gemaakt over het maximumgehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) in voedingsmiddelen. De lagere gehalten zijn vooral te zien bij productgroepen waarvoor deze afspraken zijn gemaakt. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft dit akkoord begin 2014 afgesloten met brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering. Het doel is om het voor de consument gemakkelijker te maken voor gezonde producten te kiezen.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De Tweede Kamer is in december 2016 geïnformeerd over de voorlopige resultaten. Dergelijke onderzoeken zijn ook in 2012 en 2014 uitgevoerd, zodat kan worden gevolgd hoe deze gehalten zich ontwikkelen. Hiervoor zijn gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen gebruikt die afkomstig zijn van analyses door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Levensmiddelendatabank en monitoring door brancheorganisaties.

Bron: Nationale Zorggids

Actueel nieuws

Tocht in huis? Versla het met deze tips

Het binnen in huis ook in de winter even laten doorluchten is niet verkeerd. Maar een continue tocht of ...

LEES VERDER

27 februari 2024

Tips voor vitamine D in de winter

Terwijl de zomermaanden makkelijk 17 uur zonlicht per dag bieden, is dit in de winter een stuk minder. Op ...

LEES VERDER

8 februari 2024

Zorgontwikkelingen in 2024

De zorg staat nooit stil. Elk jaar brengt nieuwe ontwikkelingen, gedreven door technologie, patiëntbehoeften en verbeterde benaderingen van gezondheidszorg. ...

LEES VERDER

16 januari 2024

Nieuwsarchief
4 tips om fit het nieuwe jaar te starten

3 januari 2024 - Het nieuwe jaar fit van start gaan? Wij helpen een handje! Ga niet halsoverkop aan de slag met een nieuw dieet of ingewikkelde sport. De kans is groot dat je dan snel weer ...

Doe-het-zelfkerstgeur voor in huis

14 december 2023 - Er zijn allerlei manieren om het huis volledig in de kerstsferen te krijgen. Vaak denken we dan meteen aan kerstdecoratie, maar ook een geur kan het kerstgevoel nog meer creëren. Ontdek hoe je ...

Het verschil tussen gezonde en ongezonde vetten

5 december 2023 - Vaak wordt onterecht gedacht dat vetten eten slecht is voor de gezondheid. Vet levert ons lichaam juist energie, vitamines en essentiële vetzuren. Toch bestaan er wel degelijk ongezonde en gezonde vetten. Hier lees ...

Desinfectiemiddelen meer kwaad dan goed? 

23 november 2023 - Volgens de Gezondheidsraad is het beter om liever geen desinfecterend 'antibacterieel' schoonmaakmiddel aan te schaffen. Deze doen namelijk meer kwaad dan goed.  De Gezondheidsraad heeft recentelijk gewaarschuwd voor het gebruik van desinfecterende schoonmaakmiddelen, en ...

Tips om te besparen op de energiekosten  

9 november 2023 - Het wordt steeds kouder buiten en terwijl jij binnen nestelt, wil je natuurlijk niet in de kou zitten. Maar met de hoge energiekosten wil je ook niet de verwarming onnodig laten loeien, toch? ...

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.