‘Hooikoortspatiënten kunnen deze week veel last krijgen van graspollen’
Geplaatst op: 3 mei 2017
Wie hooikoorts heeft kan deze week vooral last krijgen van de graspollen. Het Nederlandse gras komt namelijk tot bloei, zegt Weeronline. De combinatie van regen vorige week en het warmere weer de komende dagen maakt dat het gras weer gaat groeien.
Vanaf woensdag is het vooralsnog droog, zo ook op Bevrijdingsdag. Wie dan met een pollenallergie naar buiten gaat wordt aangeraden om de benodigde medicatie hierop af te stemmen.
Naast het gras, zijn ook enkele berkensoorten nog volop in de bloei. Binnenkort kunnen hooikoortspatiënten tevens de pollen verwachten van zuring en weegbree. Deze geven veelal een lichte tot matige reactie af bij mensen met hooikoorts.
Hooikoorts kan heel vervelend zijn. Want dit betekent een lopende neus, niesbuien, hoofdpijn een kriebelend gehemelte, jeukende en tranende ogen, een piepende ademhaling en vermoeidheid. Je kunt een aantal dingen doen om de klachten binnen de perken te houden. Hieronder vind je tien tips tegen hooikoorts:
- Kies de juiste medicijnen
Het is niet eenvoudig het meest geschikte geneesmiddel tegen hooikoorts te vinden. Je kunt verschillende middelen uitproberen, maar let dan wel goed op de bijwerkingen. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. De arts kan bovendien allergietests laten uitvoeren.
- Begin op tijd met slikken
Volgens de Wageningse bioloog Arnold van Vliet beginnen veel mensen te laat met het slikken van medicijnen. Begin daarom vroeg: enkele weken voordat de pollen vrijkomen.
- Mijd pollen zo veel mogelijk
In steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou je dus minder last moeten hebben van hooikoorts. Behalve bij drukke wegen, daar zorgt het verkeer voor luchtwervelingen die pollen doen opwaaien.
- Zoen veel
Het klinkt misschien een beetje gek, maar een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.
- Kies het juiste moment om te gaan sporten
De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook ’s ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.
- Boek een strandvakantie
In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. De kust is dan ook de beste plek voor een vakantie als je veel last hebt van hooikoorts. Ben je niet zo van een strandvakantie en wil je liever helemaal geen last hebben van je hooikoorts? Dan is IJsland een goede optie.
- Houd je huis pollenvrij
Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. En was regelmatig je haren.
- Smeer vaseline rond de neus
Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline smeren rond hun neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline.
- Niet wrijven, gebruik een washandje
Als je jeukende ogen hebt, kun je beter niet wrijven, Hiermee zorg je ervoor dat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen juist verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels in de handel die brandende ogen kalmeren.
- Houd je huisdieren schoon
Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Je moet de dieren daarom regelmatig wassen.
Bron: nationalezorggids / dokterdokter.nl
Actueel nieuws
Lijnzaad eten: goed of slecht?
In de afgelopen tijd zijn er veel (nieuwe) noten en zaden in de lijst van ‘superfoods’ gekomen. Neem bijvoorbeeld ...
LEES VERDER12 september 2024
Het effect van wandelen bij lage rugpijn
Veel mensen ervaren het wel eens: lage rugpijn. Hierin kan bewegen een hele goede bijdragen zijn in dit verminderen. ...
LEES VERDER3 september 2024
Bewaar je kruiden- en specerijenpotjes niet op het aanrecht
Ze zijn onmisbaar in de keuken: kruiden en specerijen. Vaak staan deze potjes handig op het aanrecht, binnen handbereik. ...
LEES VERDER14 augustus 2024
Nieuwsarchief
E-bikes: goed voor gezondheid en milieu5 augustus 2024 - E-bikes zijn steeds populairder. Maar wat maakt deze elektrische fietsen zo aantrekkelijk? Laten we eens kijken naar de voordelen van e-bikes voor zowel je gezondheid als het milieu. Toegankelijke manier van bewegenDankzij de elektrische ...
Tuintips voor de zomer18 juli 2024 - In de zomer zijn we weer lekker veel buiten bezig in de tuin. Maar waar moet je nou op letten wanneer je aan de slag gaat? En wat kan wel wat extra aandacht ...
Zomeractiviteiten in Den Haag met kinderen3 juli 2024 - De zomervakantie staat voor de deur, en dat betekent tijd voor leuke uitstapjes met de kinderen! Den Haag heeft zoveel te bieden, of je nu houdt van het strand, cultuur, natuur of avontuur. ...
Breintraining heeft positief effect op hersenen van ouderen27 juni 2024 - Uit een onderzoek van het King’s College London blijkt dat het spelen van breintraining spellen de hersenen van ouderen scherp houdt. De onderzoeksgroep bestond uit 7.000 mensen boven de vijftig jaar. Bij de start ...
HKZ-certificaat weer verlengd29 mei 2024 - Florein heeft opnieuw het HKZ-certificaat behaald voor huishoudelijke zorg. Dit certificaat staat voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn. Sinds 2013 zijn wij HKZ-gecertificeerd door KIWA Nederland en we zijn trots dat we ...