‘Hooikoortspatiënten kunnen deze week veel last krijgen van graspollen’

Geplaatst op: 3 mei 2017

Wie hooikoorts heeft kan deze week vooral last krijgen van de graspollen.  Het Nederlandse gras komt namelijk tot bloei, zegt Weeronline. De combinatie van regen vorige week en het warmere weer de komende dagen maakt dat het gras weer gaat groeien.

Vanaf woensdag is het vooralsnog droog, zo ook op Bevrijdingsdag. Wie dan met een pollenallergie naar buiten gaat wordt aangeraden om de benodigde medicatie hierop af te stemmen.

Naast het gras, zijn ook enkele berkensoorten nog volop in de bloei. Binnenkort kunnen hooikoortspatiënten tevens de pollen verwachten van zuring en weegbree. Deze geven veelal een lichte tot matige reactie af bij mensen met hooikoorts.

Hooikoorts kan heel vervelend zijn. Want dit betekent een lopende neus, niesbuien, hoofdpijn een kriebelend gehemelte, jeukende en tranende ogen, een piepende ademhaling en vermoeidheid. Je kunt een aantal dingen doen om de klachten binnen de perken te houden. Hieronder vind je tien tips tegen hooikoorts:

  1. Kies de juiste medicijnen

Het is niet eenvoudig het meest geschikte geneesmiddel tegen hooikoorts te vinden. Je kunt verschillende middelen uitproberen, maar let dan wel goed op de bijwerkingen. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. De arts kan bovendien allergietests laten uitvoeren.

  1. Begin op tijd met slikken

Volgens de Wageningse bioloog Arnold van Vliet beginnen veel mensen te laat met het slikken van medicijnen. Begin daarom vroeg: enkele weken voordat de pollen vrijkomen.

  1. Mijd pollen zo veel mogelijk

In steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou je dus minder last moeten hebben van hooikoorts. Behalve bij drukke wegen, daar zorgt het verkeer voor luchtwervelingen die pollen doen opwaaien.

  1. Zoen veel

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.

  1. Kies het juiste moment om te gaan sporten

De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook ’s ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

  1. Boek een strandvakantie

In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. De kust is dan ook de beste plek voor een vakantie als je veel last hebt van hooikoorts. Ben je niet zo van een strandvakantie en wil je liever helemaal geen last hebben van je hooikoorts? Dan is IJsland een goede optie.

  1. Houd je huis pollenvrij

Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. En was regelmatig je haren.

  1. Smeer vaseline rond de neus

Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline smeren rond hun neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline.

  1. Niet wrijven, gebruik een washandje

Als je jeukende ogen hebt, kun je beter niet wrijven, Hiermee zorg je ervoor dat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen juist verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels in de handel die brandende ogen kalmeren.

  1. Houd je huisdieren schoon

Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Je moet de dieren daarom regelmatig wassen.

Bron: nationalezorggids / dokterdokter.nl

Actueel nieuws

Voedingstips voor je onregelmatige diensten 

Als zorgmedewerker heb je vaak onregelmatige diensten. Dit maakt het vaak lastig om regelmaat te houden in je eetpatroon. ...

LEES VERDER

21 maart 2023

Breintraining heeft positief effect op hersenen van ouderen 

Uit een onderzoek van het King’s College London blijkt dat het spelen van breintraining spellen de hersenen van ouderen ...

LEES VERDER

14 maart 2023

Hoe vraag ik wijkverpleging aan?

Verpleging en verzorging thuis zit in het basispakket van jouw zorgverzekering, hier is geen eigen risico voor. Maar hoe ...

LEES VERDER

7 maart 2023

Nieuwsarchief
Omgaan met dementie

21 februari 2023 - Wat kun je als zorgverlener doen om de omgang met mensen met dementie te versoepelen? Jos Cuijten, trainer en oud-verpleegkundige, is gespecialiseerd in ouderen met dementie.   Te veel prikkels  Maak het ouderen met dementie zo ...

Voordelen van werken in de zorg

16 februari 2023 - Er zijn factoren aan werken in de zorg die je soms misschien aan het twijfelen maken. Zoals die vroege wekker bij een ochtenddienst of niet bij dat ene feestje kunnen zijn, omdat je ...

Meest effectieve vorm van valpreventie  

7 februari 2023 - Wist je dat in Nederland elke vijf minuten een 65-plusser ernstig ten val komt? In veel gevallen zelfs tot aan behandeling op de spoedeisende hulp toe. Dit kan veel impact hebben op de ...

Plannen voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)

26 januari 2023 - Minister Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, heeft haar plannen voor het WOZO-programma bekend gemaakt aan de Tweede Kamer. In dit plan staan de volgende doelen centraal:   Zelf als het kan  Thuis als het ...

Herken het verschil tussen griep en een stevige verkoudheid   

17 januari 2023 - De griepaantallen zijn de afgelopen weken weer in groten getale aan het stijgen. Maar hoe weet je nou zeker dat je verkoudheid niet een griep is, of misschien zelfs corona?     Vaak is het lastig ...

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.