‘Hooikoortspatiënten kunnen deze week veel last krijgen van graspollen’

Geplaatst op: 3 mei 2017

Wie hooikoorts heeft kan deze week vooral last krijgen van de graspollen.  Het Nederlandse gras komt namelijk tot bloei, zegt Weeronline. De combinatie van regen vorige week en het warmere weer de komende dagen maakt dat het gras weer gaat groeien.

Vanaf woensdag is het vooralsnog droog, zo ook op Bevrijdingsdag. Wie dan met een pollenallergie naar buiten gaat wordt aangeraden om de benodigde medicatie hierop af te stemmen.

Naast het gras, zijn ook enkele berkensoorten nog volop in de bloei. Binnenkort kunnen hooikoortspatiënten tevens de pollen verwachten van zuring en weegbree. Deze geven veelal een lichte tot matige reactie af bij mensen met hooikoorts.

Hooikoorts kan heel vervelend zijn. Want dit betekent een lopende neus, niesbuien, hoofdpijn een kriebelend gehemelte, jeukende en tranende ogen, een piepende ademhaling en vermoeidheid. Je kunt een aantal dingen doen om de klachten binnen de perken te houden. Hieronder vind je tien tips tegen hooikoorts:

  1. Kies de juiste medicijnen

Het is niet eenvoudig het meest geschikte geneesmiddel tegen hooikoorts te vinden. Je kunt verschillende middelen uitproberen, maar let dan wel goed op de bijwerkingen. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het meest geschikt is. De arts kan bovendien allergietests laten uitvoeren.

  1. Begin op tijd met slikken

Volgens de Wageningse bioloog Arnold van Vliet beginnen veel mensen te laat met het slikken van medicijnen. Begin daarom vroeg: enkele weken voordat de pollen vrijkomen.

  1. Mijd pollen zo veel mogelijk

In steden is de concentratie pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou je dus minder last moeten hebben van hooikoorts. Behalve bij drukke wegen, daar zorgt het verkeer voor luchtwervelingen die pollen doen opwaaien.

  1. Zoen veel

Het klinkt misschien een beetje gek, maar een tijdje zoenen met je geliefde is volgens Japanse onderzoekers een goede manier om klachten van hooikoorts te verminderen. De onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.

  1. Kies het juiste moment om te gaan sporten

De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook ’s ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

  1. Boek een strandvakantie

In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. De kust is dan ook de beste plek voor een vakantie als je veel last hebt van hooikoorts. Ben je niet zo van een strandvakantie en wil je liever helemaal geen last hebben van je hooikoorts? Dan is IJsland een goede optie.

  1. Houd je huis pollenvrij

Stuifmeel dwarrelt in huis op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren houden pollen enigszins tegen. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. En was regelmatig je haren.

  1. Smeer vaseline rond de neus

Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline smeren rond hun neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk plakken op de vaseline.

  1. Niet wrijven, gebruik een washandje

Als je jeukende ogen hebt, kun je beter niet wrijven, Hiermee zorg je ervoor dat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen juist verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels in de handel die brandende ogen kalmeren.

  1. Houd je huisdieren schoon

Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Je moet de dieren daarom regelmatig wassen.

Bron: nationalezorggids / dokterdokter.nl

Actueel nieuws

8 gezondheidsvoordelen van magnesium

Wist je dat er meer dan 600 processen in het lichaam waarbij magnesium nodig is! Jammer genoeg krijgt maar ...

LEES VERDER

1 mei 2024

Hoe kies je de juiste zorginstelling?

Het kiezen van de juiste zorginstelling voor jezelf of een geliefde is een belangrijke beslissing die behoorlijk wat overwegingen ...

LEES VERDER

23 april 2024

Hoe krijg je meer energie?  

Heb je vaak het gevoel gehad dat je constant moe bent en geen energie hebt? Je bent niet de ...

LEES VERDER

11 april 2024

Nieuwsarchief
Ons immuunsysteem moet weer kennis maken met virussen

28 maart 2024 - We zien een toename van verkoudheden, hoestbuien en in sommige gevallen longontstekingen of buikgriep. Is dit te wijten aan het seizoen, of heeft de aanwezigheid van het coronavirus hier ook een rol in ...

Waarom we zo vaak praten over het weer

12 maart 2024 - Het weer in ons land is vaak behoorlijk wisselvallig: regen, zon, wind, warm, koud – soms van alles in één dag. En juist omdat het zo onvoorspelbaar is, blijft het een gespreksonderwerp dat ...

Tocht in huis? Versla het met deze tips

27 februari 2024 - Het binnen in huis ook in de winter even laten doorluchten is niet verkeerd. Maar een continue tocht of koude lucht in huis kan best vervelend zijn. Wij duiken in dit artikel in ...

Tips voor vitamine D in de winter

8 februari 2024 - Terwijl de zomermaanden makkelijk 17 uur zonlicht per dag bieden, is dit in de winter een stuk minder. Op de kortste dag is het buiten ongeveer 7 uur en 40 minuten licht. Maar ...

Zorgontwikkelingen in 2024

16 januari 2024 - De zorg staat nooit stil. Elk jaar brengt nieuwe ontwikkelingen, gedreven door technologie, patiëntbehoeften en verbeterde benaderingen van gezondheidszorg. In 2023 zagen we dat innovatie en technologische vooruitgang centraal stonden. Nu dit jaar ...

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.