Chronische ziekten behandelen met voeding
Geplaatst op: 9 juni 2017
Voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. De grootste gezondheidswinst is haalbaar bij de behandeling van cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekte). Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven farmacotherapie. Dit is de conclusie van een kennissynthese over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten, meldt ZonMw.
Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen hebben in opdracht van ZonMw de actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten gebundeld. In de kennissynthese gaan ze in op voedingsadviezen in behandelrichtlijnen en de toepassing van voedingsadviezen in reguliere zorg. Ook worden barrières benoemd die effectieve inzet van dieetbehandelingen in de weg staan.
Voedingsadviezen in de huidige behandelrichtlijnen worden vrijwel niet ingezet ter behandeling van chronische ziekte maar vooral aangewend ter preventie van ziekte, of om progressie en/of complicatie van de ziekte en gerelateerde klachten te voorkomen, zo blijkt uit de kennissynthese. De richtlijnen Goede Voeding bieden een goed vertrekpunt voor voedingsadvies en kunnen waar nodig worden gecombineerd met ziektespecifieke aanpassingen.
Voeding kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekte zoals cardio-metabole aandoeningen, darmziekten, longaandoeningen en kanker. Voorwaarde hiervoor is dat voeding onderdeel is van algemene en duurzame leefstijlinterventies.
De onderzoekers concluderen dat voeding een prominentere plaats in de behandeling van chronische ziekten verdient. Om dit te bereiken is meer aandacht nodig voor het belang van voeding in de opleiding van zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. De rol en expertise van diëtist moet hierin ook worden meegenomen.
Bron: nationale zorggids
Actueel nieuws
April: Maand van de Valpreventie – Zo blijft u veilig thuis! 🏡🚶♀️
Elk jaar vallen duizenden ouderen. Een val kan leiden tot blessures of een verlies van zelfstandigheid. u kunt zelf ...
LEES VERDER9 april 2025
Vitamine D: de kracht van de voorjaarszon 💛
De wintermaanden liggen achter ons en met de komst van de lente is er eindelijk weer meer zonlicht. Dat ...
LEES VERDER17 maart 2025
Dagelijks een wandeling maken is gezond
Bij Florein kijken we verder dan zorg alleen. We geloven dat een gezonde balans tussen lichaam en geest essentieel ...
LEES VERDER6 februari 2025
Nieuwsarchief
Veilig en warm de winter door: 5 extra tips9 januari 2025 - De winter brengt koude temperaturen, gladde wegen en lange donkere dagen. Bij Florein helpen we u graag om deze maanden veilig en comfortabel te beleven. Daarom delen we tips die ervoor zorgen dat ...
Het belang van hydratatie in de winter20 december 2024 - In de winter hebben we vaak minder dorst, maar goed drinken blijft net zo belangrijk als in de zomer. Verwarmde ruimtes en koude buitenlucht drogen het lichaam uit. Hier zijn enkele eenvoudige manieren ...
Werken in de thuiszorg: meer dan zorg alleen12 november 2024 - Bij Florein zien we zorg aan huis als méér dan hulp alleen – het is er écht voor iemand zijn, met aandacht en oprechte betrokkenheid. We zijn een luisterend oor, vertrouwd gezicht en ...
Florein 24-uurs zorg: rust en zekerheid voor cliënten en families24 oktober 2024 - Bij Florein zetten wij ons elke dag in om hoogwaardige zorg bij mensen thuis te bieden. We begrijpen hoe belangrijk het is om tijdens intensieve zorgperiodes, zoals in de laatste levensfase, constante zorg ...
Lijnzaad eten: goed of slecht?12 september 2024 - In de afgelopen tijd zijn er veel (nieuwe) noten en zaden in de lijst van ‘superfoods’ gekomen. Neem bijvoorbeeld lijnzaad. Maar waar is lijnzaad goed voor en zijn er ook nadelen?Lijnzaad zit vol ...