50+: fit en vitaal

Geplaatst op: 13 juli 2017

Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan zal je misschien merken dat je langzaam aankomt.

Hoe ouder je wordt, hoe minder energie je lichaam verbruikt, bijvoorbeeld omdat je toch wat minder gaat bewegen of omdat je spieren in omvang afnemen (en spieren verbruiken veel energie). Als je over langere tijd net zoveel energie uit eten en drinken binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dat noem je de energiebalans. Als je ouder wordt is het dus goed om in balans te blijven.  Hiervoor kun je op de volgende zaken kun je letten:

VOEDING

Minderen
Voor je voeding is het belangrijk om rekening te houden met de schijf van vijf. Hiermee krijg je al je voedingsstoffen binnen. Maar na je 50e krijg je een iets ander advies. Probeer te minderen in brood, aardappels en pasta. Bijvoorbeeld 1 boterham of 1 aardappel minder.

Deze kleine veranderingen helpen om op hetzelfde gewicht te blijven maar nog wel alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Want groente en fruit kun je uiteraard volop blijven eten.

Water, thee en koffie
Drink je thee en koffie met suiker? Dan behaal je al snel winst door suiker uit deze dranken te halen. Ook met veel water drinken bereik je een hoop.  In een glas of frisdrank zit al gauw 7 suikerklontjes.

Minder snoepen
Misschien voor de hand liggend, maar het is niet altijd even makkelijk. Tussendoor een stukje taart, toastje of zoutje bij de film vind iedereen lekker. En zijn misschien snacks die je eet zonder er bij stil te staan. Maar deze zo nu en dan vervangen voor een gezonde snack kan een hoop opleveren. Maak bijvoorbeeld een groente- of fruitschoteltje als tussendoortje.

Kleine porties
Wil je iets wat sowieso niet in de schijf van vijf staat. Dan kan het ook helpen om hier een kleine portie van te nemen. Bijvoorbeeld een half plakje cake of een half koekje.

BEWEGING

Beweging
Beweging is voor iedereen belangrijk. Maar helemaal naarmate we ouder worden. Een half uur per dag fietsen of stevig wandelen is al genoeg. Bewegen is niet alleen goed voor de energiebalans, maar het is ook goed voor je spieren. Ze blijven langer sterk. En het heeft nog meer voordelen: het is goed voor je spijsvertering, je hogelijk is er mogelijke gebaat bij en je verkleint het risico op hoge bloeddruk, hart – en vaatziekten en diabetes type 2.

Bron: voedingscentrum

Actueel nieuws

Aan wie schrijf jij je kerstkaart? 

Kerst is een leuke periode met lampjes en lekker eten. Maar helaas kan dit ook een lastige periode zijn ...

LEES VERDER

28 november 2022

Meer geschikte woningen voor senioren gewenst 

Ouderen wonen het liefst in een hofje of appartement. Dat wijst onderzoek uit onder de leden van ANBO. Senioren ...

LEES VERDER

17 november 2022

Actieve ouderen in Rijswijk verdienen een award!

Nomineer jouw actieve opa, oma, vriend, vriendin of goede bekende voor de Oud is Goud Award. In Rijswijk reikt ...

LEES VERDER

23 oktober 2022

Nieuwsarchief
Nationale Ouderendag 2022

7 oktober 2022 - Vandaag 7 oktober 2022 is het de Nationale Ouderendag. Dit jaar staat in het teken van mobiliteit. Het Ouderenfonds wilt meer aandacht voor dit belangrijke thema. Een dagje op pad, naar je kleindochter met ...

Traplopen gaat steeds lastiger, wat nu?

28 september 2022 - Het kan gebeuren dat er een periode in je leven komt dat het meer moeite kost om de trap op en af te lopen. Het kan zijn dat het lopen pijn doet door ...

Dag van de Thuiszorg!

28 september 2022 - Vandaag is een dag die niet vergeten mag worden: de Dag van de Thuiszorg! Alle medewerkers in de zorgsector worden vandaag extra in het zonnetje gezet! Het is altijd goed om extra aandacht te ...

Wereld Alzheimer Dag

21 september 2022 - Op Wereld Alzheimer Dag wordt stilgestaan bij deze ziekte die niet alleen veel impact heeft op de patiënt zelf, maar des te meer op de omgeving. Deze dag is van belang omdat er ...

Handige tips om huishoudelijke klusjes makkelijker te maken

6 september 2022 - Gaan de huishoudelijke taken u minder makkelijk af? Wij geven hieronder enkele tips. Er zijn verschillende mogelijkheden om de huishoudelijke klusjes toch gedaan te krijgen. Maak een overzicht Zet op papier wat uw taken zijn ...

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.