50+: fit en vitaal

Geplaatst op: 13 juli 2017

Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan zal je misschien merken dat je langzaam aankomt.

Hoe ouder je wordt, hoe minder energie je lichaam verbruikt, bijvoorbeeld omdat je toch wat minder gaat bewegen of omdat je spieren in omvang afnemen (en spieren verbruiken veel energie). Als je over langere tijd net zoveel energie uit eten en drinken binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dat noem je de energiebalans. Als je ouder wordt is het dus goed om in balans te blijven.  Hiervoor kun je op de volgende zaken kun je letten:

VOEDING

Minderen
Voor je voeding is het belangrijk om rekening te houden met de schijf van vijf. Hiermee krijg je al je voedingsstoffen binnen. Maar na je 50e krijg je een iets ander advies. Probeer te minderen in brood, aardappels en pasta. Bijvoorbeeld 1 boterham of 1 aardappel minder.

Deze kleine veranderingen helpen om op hetzelfde gewicht te blijven maar nog wel alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Want groente en fruit kun je uiteraard volop blijven eten.

Water, thee en koffie
Drink je thee en koffie met suiker? Dan behaal je al snel winst door suiker uit deze dranken te halen. Ook met veel water drinken bereik je een hoop.  In een glas of frisdrank zit al gauw 7 suikerklontjes.

Minder snoepen
Misschien voor de hand liggend, maar het is niet altijd even makkelijk. Tussendoor een stukje taart, toastje of zoutje bij de film vind iedereen lekker. En zijn misschien snacks die je eet zonder er bij stil te staan. Maar deze zo nu en dan vervangen voor een gezonde snack kan een hoop opleveren. Maak bijvoorbeeld een groente- of fruitschoteltje als tussendoortje.

Kleine porties
Wil je iets wat sowieso niet in de schijf van vijf staat. Dan kan het ook helpen om hier een kleine portie van te nemen. Bijvoorbeeld een half plakje cake of een half koekje.

BEWEGING

Beweging
Beweging is voor iedereen belangrijk. Maar helemaal naarmate we ouder worden. Een half uur per dag fietsen of stevig wandelen is al genoeg. Bewegen is niet alleen goed voor de energiebalans, maar het is ook goed voor je spieren. Ze blijven langer sterk. En het heeft nog meer voordelen: het is goed voor je spijsvertering, je hogelijk is er mogelijke gebaat bij en je verkleint het risico op hoge bloeddruk, hart – en vaatziekten en diabetes type 2.

Bron: voedingscentrum

Actueel nieuws

De beste manier om een kunstgebit schoon te maken

Heeft u een kunstgebit, gebitsprothese of klikgebit? Dan is een goede mondhygiëne nog steeds aan de orde. Net als ...

LEES VERDER

7 augustus 2022

Je hersenen actief houden

Wie scherp wilt blijven en de kans op dementie wil verkleinen, doet er goed aan nieuwsgierig te blijven, veel ...

LEES VERDER

26 juli 2022

Shopt u ook online?

Sinds 2018 is er een forse stijging te zien onder de Nederlandse ouderen die online shoppen. Dat percentage is ...

LEES VERDER

19 juli 2022

Nieuwsarchief
65-plusser? Dan wordt het leven een stuk goedkoper!

5 juli 2022 - Gefeliciteerd, je bent 65 jaar geworden! Veel dingen in het dagelijks leven worden een stuk goedkoper vanaf nu. Zo krijg je korting op museumkaartjes, reizen met de tram en de bus, uitstapjes, zonnepanelen ...

Ouderenzorg voordelen

20 juni 2022 - Bij Florein bieden wij verschillende soorten ouderenzorg aan: thuiszorg, 24-uurs zorg en nachtzorg. Er staat bij Florein altijd iemand voor je klaar die het leven makkelijker en veiliger maakt. Wat voor positieve verandering ...

Warme zomermaanden

6 juni 2022 - Het is alweer bijna hartje zomer. Gelukkig was het de afgelopen dagen al heerlijk weer. Helaas zit er ook een keerzijde aan de zon. Namelijk de aanhoudende hitte, die vervelende gevolgen kan hebben. Het ...

Herstellen na een operatie 

30 mei 2022 - Het kan voorkomen dat je geopereerd moet worden, omdat je niet meer mobiel genoeg bent. Door bijvoorbeeld een ongeluk, slijtage aan je knie of een nieuwe heup etc. Een operatie kan best snel ...

Check je zorgverzekering

23 mei 2022 - Hoe lang ben jij al verzekerd via je huidige zorgverzekering? Het is verstandig om je zorgverzekering ieder jaar na te lopen. Doe je dat niet dan is de kans groot dat je daardoor ...

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.