Doe-het-zelfkerstgeur voor in huis

Geplaatst op: 14 december 2023

Er zijn allerlei manieren om het huis volledig in de kerstsferen te krijgen. Vaak denken we dan meteen aan kerstdecoratie, maar ook een geur kan het kerstgevoel nog meer creëren. Ontdek hoe je je eigen doe-het-zelfkerstgeur voor in huis kunt maken.

Wat zijn typische kerstgeuren?

Kerstgeuren zijn vaak kruidige tonen zoals kaneel, peper en kruidnagel. Vaak geassocieerd met baksels en desserts. Maar ook appel, sinaasappel en de dennengeur van sparrenbomen zijn geuren die we associëren met deze tijd van het jaar.

Hoe krijg ik een kerstgeur in huis?

Er zijn verschillende manieren om je huis te doen ruiken naar die heerlijke kerstgeur. Geurkaarsen, dennengeur voor kunstkerstbomen en bakken van kerstlekkernijen zijn enkele opties. Maar je kunt ook zelf eenvoudig een kerstgeur creëren met behulp van een paar ingrediënten en een pannetje op het fornuis.

Zo doe je dat

Ga zelf aan de slag met slechts enkele ingrediënten, een pan en wat water. Plaats alle ingrediënten in de pan, vul het met water tot de ingrediënten net niet onder water staan, breng aan de kook en laat het minstens een uur zachtjes pruttelen. Zorg ervoor dat er altijd voldoende water in de pan zit om droogkoken te voorkomen.

Ingrediënten:

 • 2 sinaasappels in kwarten
 • 3 hele kaneelstokjes
 • 1 steranijs (begin met een klein stukje)
 • 1 theelepel hele kruidnagels
 • verse gember
 • 2 vanillestokjes
 • vers dennentakje
 • kopje appelsap of cranberrysap
 • geur van een peperkoekhuisje

Voeg eventueel nog nootmuskaat toe voor een nog warmere geur

Ingrediënten voor de peperkoekgeur:

 • flink stuk gember
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 theelepel hele kruidnagels
 • 0,5 theelepel peperkorrels
 • sinaasappel-kruidnagel geur in huis

Zet een pannetje met kerstgeur aan op het fornuis voordat familie en vrienden op bezoek komen voor een extra warm welkom. Fijne dagen!

Actueel nieuws

Tips voor vitamine D in de winter

Terwijl de zomermaanden makkelijk 17 uur zonlicht per dag bieden, is dit in de winter een stuk minder. Op ...

LEES VERDER

8 februari 2024

Zorgontwikkelingen in 2024

De zorg staat nooit stil. Elk jaar brengt nieuwe ontwikkelingen, gedreven door technologie, patiëntbehoeften en verbeterde benaderingen van gezondheidszorg. ...

LEES VERDER

16 januari 2024

4 tips om fit het nieuwe jaar te starten

Het nieuwe jaar fit van start gaan? Wij helpen een handje! Ga niet halsoverkop aan de slag met een ...

LEES VERDER

3 januari 2024

Nieuwsarchief
Doe-het-zelfkerstgeur voor in huis

14 december 2023 - Er zijn allerlei manieren om het huis volledig in de kerstsferen te krijgen. Vaak denken we dan meteen aan kerstdecoratie, maar ook een geur kan het kerstgevoel nog meer creëren. Ontdek hoe je ...

Het verschil tussen gezonde en ongezonde vetten

5 december 2023 - Vaak wordt onterecht gedacht dat vetten eten slecht is voor de gezondheid. Vet levert ons lichaam juist energie, vitamines en essentiële vetzuren. Toch bestaan er wel degelijk ongezonde en gezonde vetten. Hier lees ...

Desinfectiemiddelen meer kwaad dan goed? 

23 november 2023 - Volgens de Gezondheidsraad is het beter om liever geen desinfecterend 'antibacterieel' schoonmaakmiddel aan te schaffen. Deze doen namelijk meer kwaad dan goed.  De Gezondheidsraad heeft recentelijk gewaarschuwd voor het gebruik van desinfecterende schoonmaakmiddelen, en ...

Tips om te besparen op de energiekosten  

9 november 2023 - Het wordt steeds kouder buiten en terwijl jij binnen nestelt, wil je natuurlijk niet in de kou zitten. Maar met de hoge energiekosten wil je ook niet de verwarming onnodig laten loeien, toch? ...

Het belang van reflectie in de zorg

26 oktober 2023 - In de zorgwereld is elke dag een nieuwe uitdaging, gevuld met allerlei inspanningen om de gezondheid en het welzijn van patiënten of cliënten te verbeteren. In dit artikel gaan wij in op het ...

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.