‘Mijn diploma geeft mij dé kans op een normaal leven’

Shalisa van den Berg (18) heeft turbulente jaren achter de rug. Vanaf haar zestiende draaide haar leven om loverboys, spijbelen en weglopen van huis. Ze heeft haar leven omgegooid en met resultaat! Inmiddels heeft ze haar entreediploma Dienstverlening en zorg op zak.

De problemen van Shalisa begonnen een paar jaar geleden, toen ze in het derde jaar van haar praktijkschool zat. “Ik werd gepest, flink ook. Om mezelf te verdedigen ging ik vechten.” Een moeilijke tijd, maar het werd nog veel erger toen Shalisa op sociale media contact kreeg met een stel jongens: “Ze gaven me complimenten. Op school hoorde ik dat nooit, dus die aandacht vond ik wel leuk.”

De toon van de gesprekken veranderde al snel; de complimenten verdwenen, maar nog altijd had Shalisa geen idee van het gevaar waarin ze verkeerde. “Op een gegeven moment zeiden die jongens dat ik van huis moest weglopen. Als ik dat niet zou doen, dan zouden ze mijn familie iets aandoen”, vertelt Shalisa.

Een nieuwe start door een opleiding bij Florein

Negen maanden zat Shalisa in een gesloten jeugdinstelling om te ontsnappen aan de loverboys. In deze maanden ging ze ook naar school: “Er was daar één docente die vond dat ik meer in mijn mars had dan alleen niveau praktijkschool. Zij stelde voor om mij in te schrijven voor de eenjarige entreeopleiding zorg. Ik ben haar nog steeds dankbaar, weet niet waar ik nu zou staan zonder haar.”

Nu ziet Shalisa inmiddels weer een toekomst voor zich: “Ik wil verder in de zorg. Dat past het beste bij mij, dat zei mijn moeder al toen ik klein was. En nu ik een entreeopleiding heb, ga ik verder met leren op mbo niveau 2. Als ik klaar ben, hoop ik op een leuke baan in het bejaardentehuis.”

Over de entreeopleidingen bij Florein

De nieuwe opleiding komt voort uit een samenwerking tussen ROC Mondriaan en Florein Thuiszorg. In de ochtenduren krijgen de studenten lessen bij Florein zelf, in de middag gaan ze mee naar cliënten en helpen ze met schoonmaken. Shalisa vertelt: “Ik heb er veel geleerd. Dat je altijd van boven naar beneden moet schoonmaken bijvoorbeeld. Maar ook: hoe je moet omgaan met verschillende mensen.”

Shalisa: “Ik wil verder in de zorg. Dat past het beste bij mij, dat zei mijn moeder al toen ik klein was.”

Naast Shalisa mogen deze week nog negen jongeren hun entreediploma Dienstverlening en zorg ophalen. Jongeren die er niet in slaagden om op een reguliere manier hun middelbare school af te ronden, maar die op deze manier toch een basisniveau hebben behaald.

Virginia Nurmohamed, zorgmanager van Florein Thuiszorg, stond de studentes de afgelopen maanden bij: “Dat was best intensief. Voor sommige van de meiden geldt dat er naast werkbegeleiding, ook nog een stuk opvoeding bij komt kijken. Die hebben weinig discipline en doorzettingsvermogen meegekregen. En taal, dat schortte er ook wel aan. Terwijl dat zo belangrijk is: je hebt te maken met medicatie en protocollen, die moet je wel kunnen begrijpen.”

Enorm trots op de studenten

Florein gaat door met het traject voor de entreeopleidingen. Virginia: “Het geeft heel veel voldoening . De jongeren leren hier: wat je geeft, dat krijg je terug. Veel meiden voelen zich snel aangevallen en reageren dan met een grote mond. Gaandeweg leren ze zich te beheersen en krijgen ze door dat je uiteindelijk echt het beste met ze voor hebt. Ik ben enorm trots op ze.”

Waarom het de jongeren binnen de entreeopleiding wel lukt om de focus te vinden en op een gewone middelbare school niet? “De afwisseling van school en praktijk spreekt ze aan. Bovendien investeren wij eerst in een relatie en dan pas in prestatie. Ze moeten wel voor je willen werken”, aldus Virginia.

De meeste gediplomeerden gaan door naar een niveau 2-opleiding, anderen beginnen aan een fulltime baan. “Het belangrijkste is dat ze hun leven weer op de rit hebben. Toen ze begonnen aan dit traject speelden er problemen met huisvesting, met financiën. Door hard te werken staan ze nu veel sterker”, vertelt Virginia.

——————————————–

Bron: AD.nl (het oorspronkelijke artikel is te lezen op ad.nl – Florein heeft een gedeelte hieruit gebruikt voor promotiedoeleinden)

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.