‘Thuis afscheid nemen’

In een periode van intensieve zorg, zoals tijdens de laatste levensfase, is het meer dan fijn om vakkundige hulp te krijgen en thuis de regie te houden. Florein biedt 24 uur per dag zorg met zeer ervaren zorgverleners. Joke Tibboel uit Delft vertelt hoe zij de 24-uurs zorg heeft ervaren.

Een Haagse dame
Joke Tibboel is een vrolijke en kordate Haagse dame van 77,  die zelf jarenlang in de zorg heeft gewerkt op de dagbehandeling en het speciale taxivervoer. Na intensieve veranderingen op haar werk is ze van de ene op de andere dag gestopt. Dat typeert haar. Op die manier had ze ook meer tijd om naar de camping te gaan in Baarle Nassau, waar ze al tientallen jaren vaste gast was. Niet voor niets is haar bijnaam ‘oma camping’.

Hechte vriendengroep
Kort nadat Joke stopte met werken, werd haar man ziek. Ze had gelukkig alle tijd om voor hem te zorgen. Na zijn overlijden bezocht ze regelmatig de begraafplaats. Bij deze bezoekjes kwam ze in contact met een aantal andere mensen die ook net hun dierbare hadden verloren en zo ontstond een nieuwe hechte vriendengroep. Het begon met een kopje koffie maar later gingen ze ook samen op vakantie. Toen een van deze vrienden ziek werd, aarzelde zij geen moment en nam de zorg op zich. Een periode die steeds intensiever werd.

“De huisarts bood verschillende malen hulp aan maar dat vond ik niet nodig.”

“Eerst heb ik heel lang zelf voor hem gezorgd. Dan ging ik heen en weer naar Rijswijk. De huisarts bood verschillende malen hulp aan, maar dat vond ik niet nodig en mijn vriend wilde daar helemaal niet aan. Hij was altijd erg op zichzelf. Dan komt toch het moment dat extra hulp welkom is, maar dat het ook heel spannend is om een vreemde in je huis toe te laten. Vooral voor mijn vriend was dit een drempel. Gelukkig hebben we het wel gedaan. Eerst een ochtend om te kijken of het klikte. Dat ging goed. Nog geen twee dagen later ging hij snel achteruit en was meer hulp nodig. Gelukkig kon Chiara blijven, meteen 24 uur per dag.  Ze nam een soort klein ziekenhuisje mee.

Ongelooflijk wat een professionele kracht allemaal regelt, doet en je gewoon jezelf kunt blijven. Het is niet te beschrijven wat zij voor ons heeft betekend. Zij masseerde even zijn rug of liet hem genieten van een perenijsje. De laatste periode ging snel en door de 24-uurs zorg konden we thuis afscheid nemen van elkaar. Ondertussen hebben we gesproken over het afscheid en heeft Florein ook de nazorg gedaan om samen de periode goed af te sluiten. Dat is onbetaalbaar.”

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.