‘Vertrouwen in je hulp kunnen hebben voelt zo goed’

We ontmoeten Yvonne Oostveen (61) in haar prachtige huis in Rijswijk. Al 23 jaar woont ze op dit rustig gelegen plekje aan het water. Op het eerste oog zou je niet vermoeden dat Yvonne hulp in huis krijgt. Toch ontvangt ze al zeven jaar thuiszorg, waarvan de meeste jaren via Florein.      

U ziet er nog jong uit, kunt u vertellen waarom u zorg ontvangt?

“Ongeveer tien jaar geleden kreeg ik een onwijs dikke elleboog. Ik had altijd wel ergens last, maar dit was opvallend. Na wat onderzoeken bleek het reuma te zijn. Mijn wereld stortte in. Ik leidde altijd een actief leven; veel sporten, paardrijden, in de tuin werken. Ineens veranderde dat. Ik werd afgekeurd en heb een half jaar bij een revalidatiecentrum gelopen om te accepteren dat ik reuma had. Om nu te zeggen dat ik daarna vrede had gesloten met mijn diagnose, nee. Maar ik denk dat het een kwestie is waar je continu tegenaan blijft lopen. Om de zoveel tijd is er weer iets dat ik niet meer kan. Daar blijf je mee worstelen. Je wil zoveel, maar het gaat gewoon niet. Dat geldt ook voor het huishouden.”

U ontving niet direct zorg van Florein. Is er een verschil met de hulp die u hiervoor ontving?

“Een verschil van dag en nacht kun je wel zeggen! Ik was totaal niet tevreden over de hulp die ik van een ander bedrijf kreeg. Ik wil niemand zwart maken, maar er zijn dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Niet waar je op zit te wachten als je zelf nog moet accepteren dat je ziek bent. Daarom heb ik na een jaar overplaatsing aangevraagd. Bij Florein voelde het meteen anders. Mijn vaste hulp was fantastisch en toen zij stopte met werken, kwam Lizzy in haar plek. Ik ben heel blij met haar!”

Was het lastig om de controle uit handen te geven?

“Ik vond het in het begin verschrikkelijk om toe te geven dat ik het huishouden zelf niet meer kon. Maar met Lizzy is het zo vertrouwd, ze weet precies wat er moet gebeuren. Ze vraagt altijd of er nog iets specifieks moet gebeuren, maar ik kijk haar verder op niet op de vingers. Als zij boven is, blijf ik beneden. Dat vertrouwen in een vaste kracht kunnen hebben is heel fijn.”

Hoe is de band met Lizzy?

“Erg goed! Het is een hele lieve meid. Ik zie haar ook echt niet als mijn schoonmaakster. Ze is gewoon iemand die de zware klusjes voor mij doet. Je leert elkaar steeds beter kennen en na 3,5 jaar kletsen we over van alles. Zo is Lizzy in juni getrouwd. Je krijgt dan heel het traject mee; van voorbereidingen tot trouwfoto’s. En ik mocht zelfs naar de receptie komen. Het voelde voor ons niet meer dan normaal dat ik erbij zou zijn. Maar ik realiseer me dat het heel bijzonder was.”

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.