‘Zo kan ik wel 100 worden’

Nel de Roos – Zwenger (83) woont al meer dan 50 jaar in Rijswijk. Vanaf de achtste verdieping van haar flat heeft ze een prachtig uitzicht op omliggende natuur. In korte tijd leren we een lieve en positief ingestelde vrouw kennen, met een actief bestaan. We praten over haar leven en welke rol Florein daarin speelt.

Waarom heeft u hulp van Florein ingeschakeld?

“Anderhalf jaar geleden werd ik onwel thuis. Ik bleek een algehele bacteriële infectie te hebben en was er bijna niet meer geweest. Gelukkig waren mijn dochter en de ambulance er net op tijd. Ik heb er lichamelijk wel een klap van gekregen. Lopen is lastig en bukken gaat niet, dan val ik. Mijn evenwicht is niet meer wat het geweest is. Daarom heb ik de hulp van Florein ingeschakeld. In het begin wilde ik het écht niet en dacht ik: dat kan ik zelf nog wel. Maar nu ben ik heel blij met de hulp die ik elke week krijg.”

Wat vindt u zo fijn aan Lenie?

“Toen Lenie in 2018 bij mij kwam, waren we gauw aan elkaar gewend. Dat was heel fijn. Ze is altijd op tijd; klokslag negen uur of zelfs eerder staat ze voor de deur. Altijd opgewekt. Ze weet inmiddels precies wat er moet gebeuren in huis. Ik kan erop vertrouwen dat alles goed gaat. Er is ook tijd voor een praatje en een kopje koffie. Op de dagen dat Lenie er niet is, probeer ik zoveel mogelijk te doen. Wat ik kan, doe ik zelf, zoals het zilver poetsen. Dat is een fijne samenwerking.” 

Hoe blijft u actief?

“In de flat zijn er veel activiteiten waar ik aan deelneem. Zo vind ik het leuk om te klaverjassen, bridgen, schilderen en volg ik zelfs bijeenkomsten over astrologie. Dat is ideaal, want zo kom je toch onder de mensen zonder dat je ver weg hoeft. Ik heb drie schatten van dochters die mij ook regelmatig bellen en mee op pad nemen. Dan gaan we even ijskoffie drinken of boodschappen doen. Altijd ontzettend gezellig. Nu hebben mijn dochters zondag een uitje voor mij gepland, ter ere van mijn verjaardag. Dan gaan we met het hele gezin op pad, daar kijk ik erg naar uit. Met al die leuke uitjes en de hulp van Florein denk ik weleens: zo kan ik wel 100 worden.”

Wat gaat u doen voor uw verjaardag?

“Mijn kinderen en kleinkinderen nemen mij mee naar Delft. We gaan op een rondvaartboot door de stad en daarna gezellig bowlen en samen eten. Het bowlen sla ik zelf over natuurlijk, maar dat is altijd zo leuk voor de kleinkinderen. Ik kan mij er nu al op verheugen.”

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.