‘Werken als ZZP-er geeft je vrijheid’

Jenny werkt als ZZP-er bij Florein. Ze wist als klein meisje al dat ze in de zorg wilde werken. Na een zijstap in de administratie wist ze het écht zeker; ze wilde ouderen helpen.

Meisjesdroom
Toen Jenny nog jong was, werd haar oma ziek. “Mijn oma kreeg een hersenbloeding. Ik vond het heel vervelend dat ik niets voor haar kon doen. Mijn oma was echt mijn alles, dat had toen zo’n impact op mij. Vanaf dat moment heb ik gezegd dat ik later graag met ouderen of kinderen wilde werken. Toch heb ik die wens even laten varen en ben in de administratie gaan werken. Maar dat vond ik eigenlijk maar saai. Ik besloot daarom mijn meisjesdroom weer op te pakken.

In 2010 ben ik met de opleiding niveau 3 IG gestart. Door privé-omstandigheden heb ik het toen niet gehaald. Tussendoor ben ik blijven werken als helpende en later als helpende+.  In 2016 heb ik de opleiding weer opgepakt en in september officieel mijn diploma gehaald. Na een lange omweg kwam mijn meisjesdroom uit.”

Specifieke wensen
“Voordat ik in de zorg ging werken, had ik niet een echt een beeld wat ik precies kon verwachten. Wel wist ik dat ik graag voor mensen wilde zorgen. Maar naast de dagelijkse verzorging, komt er nog veel meer bij kijken. Je vergeet vaak dat mensen gewend zijn om op een bepaalde manier te leven. Dit is vooral bij ouderen het geval. Ze zijn heel specifiek in hun wensen. Ik zal een simpel voorbeeld geven. Een oudere dame wil haar sloffen op een bepaalde plek hebben staan. Hier moet je mee om kunnen gaan en veel geduld hebben. Sowieso kun je dit werk niet doen als je geen geduld hebt. Je moet liefde uitstralen en geduld hebben.”

Liever intramuraal
“Het liefst werk ik op één plek in de intramurale zorg bij een zorginstelling. Ik ben niet zo dol op autorijden. En bij extramurale zorg kan ik niet de aandacht geven die ik zou willen. Dan wil ik graag langer blijven. Alleenstaanden hebben vaak behoefte aan een praatje en een luisterend oor. Vaak kan ik die niet bieden omdat ik mijn werk moet afmaken. Dat is soms wel vervelend.  In een zorginstelling kan ik ’s morgens de dagelijkse verzorging doen en dan heb ik ’s middags tijd om gezellig te doen.”

Werk, maar ook planning veranderde
“Toen ik nog in de administratie werkte, had ik een vaste planning. Ik heb een lieve, mooie dochter en die regelmaat was voor haar wel prettig. Toen ik in de zorg ging werken veranderde dat. Ik moest toen ook bijvoorbeeld in de weekenden, avonden of op feestdagen werken. Een oud-collega was ZZP-er en zij hielp mij om de stap naar ZZP-er te zetten. Nu heb ik de vrijheid en zelf de regie over mijn uren. Zo kan ik er weer voor mijn dochter zijn op de momenten dat ze dat nodig heeft.”

ZZP-er via Florein
“Ik vind het heel fijn om via Florein als ZZP-er te werken. Het contact met de zorgcoördinator is goed, de samenwerking loopt perfect. Op basis van mijn opgegeven beschikbaarheid maakt Florein een planning. Wat ik heel fijn vind, is dat Florein mij niet op het laatste moment oproept. Ik weet altijd twee dagen van tevoren wanneer en waar ik moet werken. Daarnaast houden ze ook rekening met mijn wensen. Ik werk bijvoorbeeld graag in Mariahoeve, dan zetten ze mij daar in. En bij Florein ben ik altijd zeker van werk.”

Tijd over voor dochter
“Ik ben heel blij dat ik als ZZP-er ben gaan werken. Ik kan er nog steeds voor mijn dochter zijn. Als ik ’s avonds werk, kan ik haar wel naar school brengen of een ontbijtje voor haar maken. En ik houd genoeg tijd over om leuke dingen te gaan doen. We gaan bijvoorbeeld graag naar de film of samen uit eten.”

Dankbaar met dit beroep
“Als ik weet dat ik goede zorg heb verleend, ben ik blij. Eigenlijk ben ik altijd blij, maar dat ben ik helemaal als ik iemand kan helpen. Ik mis mijn vorige werk daarom helemaal niet. Vroeger wilde ik dit werk doen voor mijn oma. En nu doe ik het werk voor mijn moeder. Ze zit in een verpleeghuis. Ik ben heel dankbaar dat ik dit beroep heb gekozen. Op die manier kan ik ook mijn moeder helpen.”

FLOREIN
ZORGT, DA’S
HELDER.